Podaż białka w diecie kobiety ciężarnej można ustalić mniej więcej na poziomie 15-20% ogółu kalorii w diecie. Białko to najważniejszy element budulcowy organizmu. Nic więc dziwnego, że w okresie ciąży, zapotrzebowanie na ten składnik pokarmowy istotnie wzrasta. Jeżeli przyjmiemy, że średni przyrost masy ciała w ciąży wynosi ok. 12,5 kg to blisko 1 kg z tego przypada na same białko. Prawie 50% przyrostu masy białkowej przypada na organizm dziecka. Ponieważ wzrost płodu jest najintensywniejszy w ostatnich 10 tygodniach ciąży, dlatego zapotrzebowanie na białko jest szczególnie zwiększone w tym okresie. Ale odpowiedni dowóz tego składnika pokarmowego ma znaczenie już od pierwszych tygodni ciąży. Odpowiednia podaż białka warunkuje sprawne funkcjonowanie organizmu matki i stwarza optymalne warunki dla prawidłowego rozwoju organizmu dziecka w całym okresie życia płodowego. Obok ilościowego spożycia białka, bardzo istotne jest także zwrócenie uwagi na jakość produktów białkowych. Wadą wielu produktów białkowych jest to, że dostarczają często zbyt dużo tłuszczów zwierzęcych i cholesterolu, dlatego należy uważać na, to by jak najczęściej sięgać po produkty wysokobiałkowe i niskotłuszczowe. Jego najlepszym źródłem w diecie kobiety ciężarnej są mleko, chude produkty mleczne, mięsne, ryby oraz jaja.
Inne ciekawe porady
Czerw 25, 2014 Ciekawostki
Witaminy i minerały - czy warto je stosować?
Czerw 25, 2014
Wzmocnij się
Czerw 25, 2014
Owoce i warzywa
Czerw 25, 2014
Jeść czy nie jeść?
Czerw 25, 2014 Żywność i żywienie
Zapotrzebowanie na białko w trakcie ciąży
Odpowiednia podaż białka warunkuje sprawne funkcjonowanie organizmu matki i stwarza optymalne warunki dla prawidłowego rozwoju organizmu dziecka w całym okresie życia płodowego.
Przeczytaj inne porady z tej kategorii
Czy wolno pić kawę w ciąży?
Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży
Generalnie kobieta w ciąży nie powinna pić kawy. Zbyt duże jej spożycie może wpływać negatywnie na rozwijający się organizm dziecka, zwiększając ryzyko poronienia, przedwczesnego porodu ...
czytaj więcejW ciąży należy ograniczać sól
Czerw 25, 2014 Dieta w ciąży
Zbyt duże spożycie soli w trakcie trwania ciąży sprzyja powstawaniu nadciśnienia oraz obrzękom. Nadmiar sodu nie jest też obojętny dla organizmu dziecka.
czytaj więcej