Składniki:
- 1 kg skrzydełek,
- 5 łyżek syropu klonowego lub miodu,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 4 gałązki natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Skrzydełka umyj i odetnij z każdego najmniejszą część skrzydełka. Przełóż do miski.
W drugiej misce wymieszaj sos sojowy z syropem klonowym i posiekanym czosnkiem. Dodaj jeszcze paprykę w proszku, pieprz cayenne, olej oraz połowę pokrojonej natki pietruszki. Wszystko wymieszaj i zalej marynatą skrzydełka. Przyprawy dobrze powcieraj w mięso i odstaw do lodówki do marynowania na ok. 12 godzin, a najlepiej na cały dzień.
Na rozgrzanej kratce grilla ułóż skrzydełka i opiekaj na średnim poziomie, aż się zrumienią z każdej strony. W międzyczasie smaruj skrzydełka marynatą. Ugrillowane przełóż na okrągły półmisek lub miskę, układając dekoracyjnie w okrąg. Będą się wtedy ładnie prezentowały. Na koniec posyp pozostałą natką pietruszki.
Twój komentarz