Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- 2 kolorowe papryki,
- cebula,
- cukinia,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- oliwa z oliwek,
- ocet,
- 1 ząbek czosnku,
- ulubione przyprawy: oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, suszona pietruszka, suszona kolendra, pieprz i sol.
Sposób przygotowania:
Cebulę, mięso, cukinię i paprykę kroimy na kawałki. Z oliwy, zmiażdżonego czosnku, octu, koncentratu pomidorowego, jogurtu i przypraw robimy marynatę. Mieszamy ją z mięsem, papryką, cukinią i cebulą i marynujemy minimum przez godzinę. Następnie, na patyczki do szaszłyków, nakładamy na przemian cebulę, mięso i paprykę. Pieczemy w piekarniku (180 stopni) przez okolu 20 minut, obracając je co jakiś czas.
Tak przyrządzone szaszłyczki możemy podać w ryżem, dowolną surówką, bądź ulubioną sałatką
Twój komentarz