11 Maj

Siemię lniane - jak się z nim obchodzić?

Siemię lniane to małe nasiona lnu zwyczajnego o brązowej lub złotawej barwie. Zaliczane jest do tzw. superfoods, czyli produktów spożywczych o wyjątkowych właściwościach. Siemię lniane ma wiele właściwości zarówno odżywczych, zdrowotnych, jak i urodowych. 

WŁAŚCIWOŚCI:

  • Zawiera błonnik rozpuszczalny, przez co obniża poziom cholesterolu we krwi oraz błonnik nierozpuszczalny, który poprawia perystaltykę jelit.
  • Zawiera kwasy tłuszczowy omega-3, które są siłą obronną przeciw wystąpieniu stanu zapalnego w organizmie.
  • Zawiera lecytynę, która wchodzi w skład błon komórkowych, m.in. neuronów i struktur wewnątrzkomórkowych. Sprzyja normalizacji poziomu cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi, przez co zapobiega ich osadzaniu się na ścianach naczyń krwionośnych jak również powstawaniu zmian miażdżycowych.
  • Unikalną cechą nasion lnu jest zawartość śluzu. Włókna powlekają błony śluzowe przełyku, żołądka i dwunastnicy, chroniąc je przed działaniem kwasu solnego i zmniejszając odczyny zapalne.
  • Zawiera również lignany lniane (fitoestrogeny), które swoją budową przypominają żeńskie hormony - estrogeny. Wykazują one bardzo silne działanie antyoksydacyjne, antynowotworowe i przeciwdziałają osteoporozie.

Pamietaj:

  • Jeśli zjesz siemię lniane w łupinach, prawdopodobnie przejdzie przez twój organizm, nie uwalniając swoich składników odżywczych. Żeby więc osiągnąć optymalny efekt, musisz je pokruszyć lub zmielić. Nie warto kupować mielonego siemienia gdyż kwasy omega-3 szybko się utleniają.
  • Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy siemię lniane można przechowywać w temperaturze pokojowej co najmniej przez 4 miesiące.
  • Omijaj siemię lniane jako dodatek do wypieków, gdyż duża zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w wysokich temperaturach ulega izomeryzacji do tłuszczy TRANS, które powszechnie występują w słodyczach i żywności typu fast food.
  • Niektórzy naukowcy ostrzegają przed spożywaniem mielonych nasion lnu w surowej postaci, ponieważ po dostaniu się do przewodu pokarmowego uwalniają szkodliwy dla zdrowia cyjanowodór.


Co zrobić by bezpiecznie go spożywać?

  1. Jeść w całości, wtedy nie są trawione w przewodzie pokarmowym człowieka, jednak możemy wówczas skorzystać wyłącznie z ich właściwości poprawiających perystaltykę jelit.
  2. Zmielone siemię zalać gorącą wodą, jednak i w tym przypadku kwasy omega-3 ulegną zniszczeniu.
  3. Zmielone siemię dodać do koktajlu z owocami. W środowisku kwaśnym enzym przekształcający nitrylozydy (związki cyjanogenne) w związek, z którego uwalnia się cyjanowodór jest inaktywowany!

Czy wiesz, że..?

Przeprowadzano skrupulatne badania z udziałem ludzi, które miały na celu wykazanie właściwości hipotensyjnych. Opracowano pewną liczbę przepisów na pospolite potrawy, między innymi muffinki, w których badacze mogli ukryć składniki typu placebo(w naszym przypadku siemię lniane). Uczestnicy badania losowo podzieleni byli na dwie grupy. Jedna grupa potajemnie wprowadzaną miała porcję siemienia. Po 6 miesiącach osoby otrzymujące placebo nadal miały nadciśnienie. Natomiast średnie ciśnienie u osób, które spożywały ukryty składnik spadło : skurczowe ze 158mm Hg na 143mm Hg, rozkurczowe z 82 mm Hg na 75 mm Hg!

Propozycja koktajlu z siemieniem lnianym:
- cytryna
- siemię lniane
- banan
- truskawki (świeże lub mrożone)

Twój komentarz