Składniki na 2 porcje:
- porcja surowego łososia ok. 300 g,
- 1 średnia cukinia,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka płynnego miodu,
- 2 łyżeczki musztardy Dijon,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki,
- 1 łyżka sezamu,
- 1/2 cytryny.
Przygotowanie:
- W miseczce wymieszać: oliwę, miód, musztardę, tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Rybę umyć, osuszyć i oddzielić skórę. Kawałki łososia pokryć marynatą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
- Cukinię umyć i pokroić na cienkie słupki, posypać papryką.
- Do grillowania rybę rozłożyć na słupkach cukinii i posypać z wierzchu sezamem.
- Podawać z plastrami cytryny.
Twój komentarz