18 Kwie

Interakcje leków z żywnością

Interakcje leków z żywnością mogą zachodzić na każdym z 4 etapów: wchłaniania, transportu, metabolizmu i wydalania. Wpływ ten może m.in. osłabiać lub nasilaćdziałanie leków, wywoływać objawy toksyczne lub niebezpieczne powikłania czy wzmagać lub ograniczać przyswajanie składników odżywczych z pokarmu.

Wśród składników, które mogą wpływać na działanie leków wymienić można tłuszcz, białko, błonnik pokarmowy, składniki mineralne (Ca, K, Fe), kwasy organiczne (kwas cytrynowy), garbniki i taniny, flawonoidy, kofeinę i tyraminę.

Również alkohol i preparaty roślinne jak dziurawiec, guarana, czosnek, rumianek, waleriana, lukrecja mogą wchodzić w interakcje z lekami. Grupą najbardziej narażona na te interakcje są osoby starsze, przewlekle chore, zażywające dużą ilość leków.

Ogólne zasady zażywania leków:

  • nie ma jednolitej reguły kiedy zażywać lek – przed czy po posiłku, zależy to bowiem od składu posiłku i od samego leku, warto zapoznać się z umieszczonym w ulotce zaleceniami co do zażycia leku lub jeśli nie zostały one określone przez lekarza ani producenta, zaleca się zażywać leki 1-2 godziny przed i/lub 2 godziny po jedzeniu i na pewno nie w trakcie,
  • nie zaleca się zażywać leków jednocześnie z alkoholem,
  • nie powinno się łączyć leków z gorącymi napojami,
  • należy popijać leki przegotowaną wodą, nie mineralną, w ilości 250 ml (szklanka),
  • warto zawsze uważnie przeczytać ulotkę dołączoną do leku,
  • zaleca się zachowanie odstępu między antybiotykiem a probiotykiem (minimum godzinny),
  • ważne, by nie łączyć leku z posiłkami bogatymi w białko i zawierającymi wapń oraz by nie popijać leków sokami owocowymi zwłaszcza grejpfrutowym oraz kawą.

Twój komentarz