Składniki:
1 szklanka płatków owsianych,
1 szklanka preparowanego orkiszu (lub innych preparowanych ziaren),
3 łyżki masła orzechowego,
1 łyżka masła,
1 łyżka miodu,
1 jajko,
ulubione suszone owoce (ok 3/4 szkl),
ulubione orzechy (ok. 3/4 szklanki).
Wykonanie:
Masło i masło orzechowe przełóż do rondelka i rozpuść na małym ogniu (nie podgrzewaj za mocno, tylko do rozpuszczenia masła). Następnie dodaj miód i jajko (jeśli masło jest za gorące odstaw na chwilę do przestygnięcia), połącz za pomocą trzepaczki. Pozostałe składniki wsyp do miski i wymieszaj. Dodaj masę z masłem i dokładnie połącz wszystkie sypkie składniki z mokrymi. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przygotuj jeden dodatkowy arkusz papieru. Masę na batony wyłóż na blaszkę rozprowadź wstępnie łyżką, a następnie przykryj od góry wcześniej przygotowanym papierem i wyrównaj całą masę na taką samą grubość (ok. 7 mm). Piecz w temp. 170°C przez 20 min. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie pokrój na kawałki.
Twój komentarz