Składniki na 2 porcje:
2 łyżeczki nasion chia,
2 garści orzechów włoskich,
7 łyżek płatków owsianych,
1 banan,
2 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny,
6 sztuk daktyli,
1 łyżeczka cynamonu,
szczypta soli.
Przygotowanie:
Płatki owsiane przełożyć do malaksera i drobniej zmiksować, ale nie na pył. Banana rozgnieść widelcem na gładkie puree. Do miski z płatkami dodać namoczone wcześniej i zmiksowane na krem daktyle, posiekane orzechy, rodzynki lub żurawinę, przyprawy i wymieszać. Następnie dodać puree z banana. Masę odstawić na kilka minut, a piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładać łyżką owsianą masę i ugniatać zwilżonymi dłońmi lub łyżką na grubość około 5 milimetrów. Ciasteczka wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut, aż się zarumienią.
Ciasteczka można przygotować z większej ilości składników i przechowywać w szczelnym pojemniku.
Twój komentarz