17 Marz

Zastosowanie morwy białej w cukrzycy i insulinooporności

Cukrzyca i insulinooporność są poważnym problemem dzisiejszych czasów i występują coraz częściej także u dzieci. Na ich pojawienie się wpływają czynniki genetyczne, nadmierna masa ciała (nadwaga i otyłość) oraz brak aktywności fizycznej. Ze względu na szerzące się choroby cywilizacyjne, w tym właśnie cukrzycę i insulinooporność, coraz więcej ludzi interesuje się medycyną naturalną i szuka zamienników leków farmaceutycznych lub produktów wspomagających leczenie, wśród naturalnych środków leczniczych. Jedną z roślin, zawierającą związki biologicznie czynne wykorzystywane w ziołolecznictwie, jest morwa biała

Morwa biała to niewielkie drzewo pochodzące z Chin, które rodzi małe jadalne owoce przypominające budową jeżyny. Owoce te występują w różnych kolorach, są nie tylko białe ale również różowe, czerwone, a nawet ciemnofioletowe, przez co nierzadko morwa biała bywa mylona z morwą czerwoną, czy morwą czarną. Już wieki temu znano i wykorzystywano prozdrowotne właściwości owoców i liści, a nawet kory korzenia morwy białej w krajach Dalekiego Wschodu.

Obecnie, na podstawie wielu badań naukowych, wiemy, że roślina ta może mieć znacznie szersze zastosowanie niż sądzili mędrcy chińscy. Zawiera ona substancje wykazujące działanie przeciwwirusowe, przeciwcukrzycowe, zmniejszające ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe oraz hamujące postęp uszkodzeń po udarze mózgu i chorobie Parkinsona.  Liście morwy białej są powszechnie stosowanym składnikiem wielu suplementów diety przeznaczonych dla diabetyków, ze względu na działanie obniżające poziom cukru we krwi i regulujące wydzielanie insuliny.

By korzystać z jej dobroczynnych właściwości, nie jest konieczne przyjmowanie jej w postaci suplementów, syropów, dżemów, czy innych produktów gotowych. Sami, w warunkach domowych, możemy przygotować między innymi herbatkę z suszonych liści morwy białej, nalewkę, soki i syropy. Poniżej znajdziecie przepis na zdrową herbatkę w sam raz dla diabetyków i osób chorujących na insulinooporność.


Przepis na herbatkę z suszonych liści morwy:
Liście morwy białej susz w zaciemnionym i przewiewnym miejscu, w suszarce spożywczej bądź piekarniku w możliwie najniższej temperaturze. By przygotować napar, zalej 100 g suchych liści 100 ml gorącej, ale nie wrzącej wody na około 5 minut. 

 

Na podstawie:
Gnalicka A., Jabłecka A.: Miejsce wyciągu z morwy białej we współczesnej farmakoterapii cukrzycy typu II. Farmacja Współczesna 2013, 6, 196-201.

Gnalicka A., Korzeniowska K., Jabłecka A.: Suplementacja diety w cukrzycy typu 2 w świetle najnowszych badań. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2014, 5(2), 71-76.

Przeor M., Flaczyk E.: Morwa biała, nieocenione znaczenie zdrowotne. Żywność Żywienie 2016, 1, 33-35.

Twój komentarz