21 Luty

Jaja odzyskały dobre imię. Czy słusznie?

Jeszcze 30 lat temu jaja nie cieszyły się dobrą sławą. Ze względu na wysoką zawartość cholesterolu, nadmierne spożycie jaj kojarzono ze zwiększonym ryzykiem chorób serca. Obecnie, ze względu na lepszą jakość specjalistycznych pasz, również same jaja zwiększyły swoją wartość odżywczą, m.in. zawartość witaminy D. Co jeszcze się zmieniło? 

U osób dorosłych, u których nie występują zaburzenia gospodarki lipidowej, spowodowane zespołem metabolicznym lub uwarunkowane genetycznie, cholesterol w jajku nie wpływa znacząco na poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL (niekorzystnej), a nawet może podwyższyć poziom cholesterolu frakcji HDL (korzystnej) o 10%. Przypuszcza się, że spożycie jaj, zawierającychlecytynę, może zmienić formę frakcji LDL z „małej i gęstej”, która sprzyja rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych, do „dużych” LDL, neutralizując w ten sposób negatywne działanie cholesterolu. 

Natomiast u osób z cukrzycą typu IIzaobserwowano większone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych związane z spożywaniem produktów bogatych w cholesterol. Mechanizm, który za to odpowiada nie jest do końca poznany, jednak prawdopodobnie u osób z insulinoopornością obserwuje się zaburzenia metabolizmu cholesterolu.

Do tej pory nie ustalono zalecanej ilości spożycia jaj dla osób zdrowych. Przy zachowaniu zasad zbilansowanej diety i umiarkowanej aktywności fizycznej, spożywanie 2-3 sztuk jaj w ciągu dnia nie powinno negatywnie wpływać na zdrowie. 

Dlaczego warto spożywać jajka?

  • To jedne z nielicznych produktów spożywczych, zawierających łatwo przyswajalne białko i optymalną ilość aminokwasów, najbliżej odpowiadającą zapotrzebowaniu organizmu.

  • Jaja są bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe; witaminy: A, E, D, K, witaminy z grupy B (w szczególności cholinę), minerały: selen, fosfor, wapń, żelazo, cynk i wiele innych.

  • Cholina, jako witamina z grupy B, bierze udział w wielu funkcjach odpowiadających za zdrowie, lecz do najważniejszych zalicza się uczestnictwo w budowie błon komórkowych i tworzenie cząstek sygnałowych w mózgu, co jest bardzo ważne w trakcie ciąży i karmienia piersią, gdy kształtuje się mózg dziecka.

  • Witamina A wraz z luteiną i zeaksantyną są substancjami niezbędnymi do utrzymania dobrego wzroku, co ma istotne znaczenie w procesach starzenia się. Odpowiednie dostarczenie tych związków z pożywieniem zapobiega powstawaniu kurzej ślepoty, zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. 

Twój komentarz