Składniki na około 12 sztuk:
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej,
- 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 łyżki masła, stopione,
- 1/2 szklanki miodu,
- 1 jajko, lekko ubite,
- 1 jabłko, starte,
- 3 marchewki, starte.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180° C. Wyłóż blaszkę papierowymi wkładkami do babeczek.
- W misce wymieszaj mąkę, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir i sól.
- Zrób małe zagłębienie w środku suchych składników i dodaj masło, miód, jajko i mus jabłkowy.
- Mieszaj składniki, aby mąka była niewidoczna.
- Dodaj rozdrobnioną marchewkę i wymieszaj.
- Rozłóż ciasto równomiernie wśród wkładek do babeczek. Piecz przez 18-20 minut.
Twój komentarz