14 Luty

Rozgrzewający krem z dyni i imbiru

Zupa z dyni to danie, którego nie może zabraknąć podczas jesieni i zimy. Warto połączyć delikatny smak dyni z aromatycznymi przyprawami i rozgrzewającym imbirem. Idealna propozycja na lekki obiad lub kolację, także dla dzieci. 

Składniki na 4 porcje:

  • 800 g dyni przed obróbką,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 pomidor,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 4 łyżki mleczka kokosowego lub 1 szklanka mleka krowiego,
  • 2 łyżki pestek dyni lub nasion słonecznika,
  • 1/2 pęczka pietruszki lub kolendry,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Dynię i ziemniaki obrać, oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać, imbir obrać ze skórki i zetrzeć na tarce.
  2. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek, imbir i przyprawy. Smażyć ok. 3 minut. 
  3. Wlać bulion, dodać dynię i ziemniaki. Gotować ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie.
  4. Pomidora umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać do zupy.
  5. Do garnka dodać mleczko kokosowe i zmiksować na gładki krem.
  6. Podawać z posiekaną natką pietruszki i pestkami dyni. 

Dlaczego warto?

  • Dynia to bogactwo antyoksydantów, szczególnie beta-karotenu, któremu zawdzięcza swój intensywny kolor. Beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem, który eliminuje wolne rodniki oraz ma działanie przeciwnowotworowe. 
  • Dodatkowo zupa z dyni świetnie sprawdzi się podczas przeziębienia czy grypy, ponieważ dostarcza mnóstwo witaminy C oraz cynku, które wzmacniają układ odpornościowy. Kukurbityna zawarta w pestkach dyni ma silne działanie przeciwwirusowe. 
  • Poza wzmacnianiem układu immunologicznego, witaminy i minerały zawarte w dyni poprawiają kondycję skóry i jej nawilżenie. Witaminy: A, C, E oraz cynk regulują wytwarzanie łoju i sprzyjają procesom regeneracyjnym.

Twój komentarz