Składniki na 4 porcje:
- 800 g dyni przed obróbką,
- 3 średnie ziemniaki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 pomidor,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- 4 łyżki mleczka kokosowego lub 1 szklanka mleka krowiego,
- 2 łyżki pestek dyni lub nasion słonecznika,
- 1/2 pęczka pietruszki lub kolendry,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm),
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
- Dynię i ziemniaki obrać, oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać, imbir obrać ze skórki i zetrzeć na tarce.
- W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek, imbir i przyprawy. Smażyć ok. 3 minut.
- Wlać bulion, dodać dynię i ziemniaki. Gotować ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie.
- Pomidora umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać do zupy.
- Do garnka dodać mleczko kokosowe i zmiksować na gładki krem.
- Podawać z posiekaną natką pietruszki i pestkami dyni.
Dlaczego warto?
- Dynia to bogactwo antyoksydantów, szczególnie beta-karotenu, któremu zawdzięcza swój intensywny kolor. Beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem, który eliminuje wolne rodniki oraz ma działanie przeciwnowotworowe.
- Dodatkowo zupa z dyni świetnie sprawdzi się podczas przeziębienia czy grypy, ponieważ dostarcza mnóstwo witaminy C oraz cynku, które wzmacniają układ odpornościowy. Kukurbityna zawarta w pestkach dyni ma silne działanie przeciwwirusowe.
- Poza wzmacnianiem układu immunologicznego, witaminy i minerały zawarte w dyni poprawiają kondycję skóry i jej nawilżenie. Witaminy: A, C, E oraz cynk regulują wytwarzanie łoju i sprzyjają procesom regeneracyjnym.
Twój komentarz