Dietetyk a technolog żywienia
Mogłoby się wydawać, że zawód dietetyka oraz technologa żywienia to jedno i to samo. Jednak chociaż obie profesje mają dużo wspólnego z produktami spożywczymi, bardzo się między sobą różnią!
Oba zawody, chociaż w niektórych miejscach się pokrywają, w żaden sposób nie powinny być traktowane jako jedno i to samo! Począwszy od studiów - dietetyka i technologia żywienia to dwa zupełnie różne kierunki - skończywszy na cechach charakteru, które powinna mieć osoba decydująca się na wybór konkretnych studiów. Czym jeszcze różni się dietetyka od technologii żywienia?
Różnice i informacje
Po pierwsze - dietetyka jest nauką medyczną, której przedmiotem jest żywienie człowieka zdrowego oraz chorego. Dietetyk zatem to osoba, która posiada wiedzę na temat tego, jak przygotować dietę optymalną dla naszych potrzeb i stanu zdrowia. Poza tym współpraca z pacjentami wymaga od dietetyków doskonałego przygotowania psychologicznego.
Technologia żywności i żywienia jest z kolei kierunkiem stricte technicznym, którego adepci muszą zgłębiać również takie przedmioty, jak chemia czy fizyka. W trakcie studiów na kierunku technologii żywności, oprócz właściwości poszczególnych pokarmów, poznaje się również procesy ich wytwarzania oraz rządzące tymi procesami regulacje prawne. Jak więc widać, osoba, która jest doskonałym technologiem żywienia, wcale nie musi być dobrym dietetykiem i vice versa!
Twój komentarz