11 Sty

Co to jest dietetyka?

Dietetyka jest nauką medyczną zajmującą się problematyką żywienia człowieka zdrowego i chorego. Jest to dziedzina interdyscyplinarna łącząca elementy biologii, anatomii, patofizjologii, psychologii, biochemii i technologii żywności. Nauka ta pozwala stwierdzić w jaki sposób odżywianie wpływa na stan zdrowia pacjenta, a także na leczenie niektórych chorób.

Problemy wynikające z nieprawidłowego żywienia są coraz bardziej powszechne. Żywność, którą kupujemy bardzo często jest przetworzona i zawiera wiele sztucznych substancji. Z roku na rok rośnie liczba osób cierpiących na choroby dietozależne, nieodpowiednia dieta nie sprzyja również osobom cierpiącym na inne schorzenia, takie jak cukrzyca, czy choroby układu krążenia.

Specjalizacje dietetyczne

Wiele zachodnich krajów od dawna zmaga się z rosnącym problemem otyłości, który od kilku lat jest coraz bardziej powszechny również w Polsce. Problem ten dotyczy zarówno dorosłych, jak i dzieci i młodzieży. Osoby cierpiące na choroby wynikające z nieprawidłowego szukają pomocy u specjalistów, chcąc zmienić złe nawyki żywieniowe i poprawić stan swojego zdrowia.

Kształcenie w zawodzie dietetyka odbywa się na poziomie uczelni wyższych – na stopniu licencjackim lub magisterskim. Kierunek prowadzą uczelnie wyższe w całym kraju. Do najpopularniejszych specjalizacji na kierunku dietetyka należą: dietetyka ogólna i kliniczna, dietetyka sportowa oraz gastronomia i dietetyka.

Uczelnie i certyfikaty

Dietetyka jest nauką, która stale się rozwija, równocześnie rośnie zapotrzebowanie na profesjonalną pomoc. Wymagania stawiane przed dietetykami są więc coraz większe, dlatego ukończenie studiów może nie być wystarczające. Dobry dietetyk powinien stale rozszerzać swoją wiedzę na specjalistycznych kursach i szkoleniach, a uczestnictwo w kursach powinno być potwierdzone przez odpowiednie certyfikaty.

Twój komentarz